Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

2014-08-07

Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania ok. 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: średni

Wbrew pozorom to danie przygotowujemy błyskawicznie. Składniki możemy modyfikować i dobrać do własnych preferencji smakowych. Nie musi to być danie wegetariańskie, ponieważ możemy dodać łososia, szynkę parmeńską albo wędzonego kurczaka.

Składniki w moim przepisie:
– 0,5 kg szpinaku
– 1 opakowanie sera koziego twarogowego (ok 150 g)
– pół opakowania fety
– 1/4 papryki
– pół słoika suszonych pomidorów (ok 12)
– kilka listków mięty
– 2 jajka

Przygotowanie:
– szpinak wrzucamy na patelnię i odparowujemy wodę
– po kilku minutach kroimy, mieszamy z serem, warzywami i jajkami.
– ciasto filo układamy w formie. Najpierw smarujemy każdy arkusz oliwą, masłem, albo, tak jak w moim przepisie olejem z suszonych pomidorów.
Następnie układamy posmarowaną stroną do dołu, warstwa po warstwie. Z 7 arkuszy 5 zostało ułożonych jako spód.
– wykładamy nadzienie
– na wierzchu układamy kolejne dwa arkusze ciasta i zawijamy części wystające poza formę.

Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ze względu na fetę i kozi ser, ciasto doskonale komponuje się z lekko słodką sałatką. Na zdjęciu sałatka z sałaty, owoca tamarilo oraz arbuza.

Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

Recipe Type:
Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

0

Related Recipes:
  • La Tierra

  • Sałatka owocowa

  • Sałatka z pieczarek i surimi

  • Pieczony łosoś z sosem musztardowym

  • Kuskus ze szpinakiem, papryką i granatem

Dodaj komentarz