Banany flambirowane podawane z płatkami róży

2015-09-10

Banany flambirowane podawane z płatkami róży

Wbrew pozorom jest to danie które można przygotować w ciągu 7 minut, a jedyna obawa może być związana z koniecznością podpalenia alkoholu na patelni, przy czym po pierwszej próbie pozbywamy się wszelkich obaw i kolejne próby przeprowadzamy błyskawicznie.

Banany kroimy w ćwiartki, na patelni rozgrzewamy 50 g masła, dosypujemy szczyptę cynamonu, a następnie wrzucamy posypane cukrem waniliowym banany. Smażymy z każdej strony około 3 min. Możemy również dosypać brązowego cukru, aby uzyskać ciekawszy efekt kolorystyczny i smak.
Pod koniec polewamy wysokoprocentowym alkoholem, w naszym przypadku jest to przywieziona z Węgier Palinka, ale doskonale smakuje z brandy, a następnie podpalamy. Alkohol po kilkunastu sekundach wypala się pozostawiając doskonały efekt i smak flambirowania.
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z lodami waniliowymi. Doskonale smakuje z konfiturą z płatków róży lub żurawiną.

Banany flambirowane podawane z płatkami róży
Banany flambirowane podawane z płatkami róży
Banany flambirowane podawane z płatkami róży
Banany flambirowane podawane z płatkami róży
Banany flambirowane podawane z płatkami róży
Banany flambirowane podawane z płatkami róży
Banany flambirowane podawane z płatkami róży
Banany flambirowane podawane z płatkami róży

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz