Botwinka z batatem

2015-06-24

Botwinka z batatem
Początek lata umożliwia przygotowanie dań, których ze względu na brak świeżych składników nie można przyrzadzić w innych porach roku. Zainspirowani blogiem Cook it Lean przygotowaliśmy własną wersję botwinki z batatem.
Składniki:
– pęczek botwinki z kilkoma buraczkami
– batat (do kupienia prawie w każdym warzywniaku)
– ok 1 litr bulionu (wykorzystaliśmy zamrożony z kurczaka sprzed kilku dni)
– cebula
– sok z połówki cytryny
– mleko kokosowe
– sól, pieprz ziarnisty, majeranek, ziele angielskie, szczypta cukru.

Botwinkę myjemy i kroimy na kawałki (liście również). Batata i buraczki obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (wykorzystaliśmy słonecznikowy i odrobinę rydzowego), wrzucamy posiekaną cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli wrzucamy pokrojone buraczki i batata.
Po ok. 5 minutach wlewamy szklankę bulionu, a następnie przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Dodajemy botwinkę, można dodać nieco wody. Wrzucamy przyprawy (w tym szczyptę cukru).
Gotujemy na wolnym ogniu ok 25 minut.
Na koniec sprawdzamy smak, w razie potrzeby doprawiamy.
Możemy podać w wersji „niezabielonej”, albo dodac kubek mleczka kokosowego – po czym ponownie należy zagotować.

My przygotowaliśmy obydwie wersje. I obydwie są smaczne.

Botwinka z batatem
Botwinka z batatem
Botwinka z batatem
Botwinka z batatem
Botwinka z batatem
Botwinka z batatem
Botwinka z batatem
Botwinka z batatem

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz