Francuska zupa cebulowa

2015-10-09

Francuska zupa cebulowa
Przy jesiennej pogodzie niezastąpionym posiłkiem jest gorąca zupa. Nie tylko rozgrzewa, kiedy wracamy do domu po spacerze, ale dostarcza również organizmowi potrzebnych składników odżywczych i witamin.
Po ugotowaniu cebula traci swój drażniący aromat, ale nadal jest bogatym źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia, związków siarki oraz przeciwutleniaczy.
Próbowałem zupę cebulową w kilku dobrych restauracjach w Polsce i we Francji, ale ta, którą opisujemy smakowała najlepiej – być może to odczucie subiektywne – sprawdźcie sami.

Potrzebujemy:
– bulion warzywny – ok 1,5 litra. W opisywanej wersji bulion został ugotowany z samych warzyw z dodatkiem wołowej kostki rosołowej. Gotowany ok godziny. Może być z poprzedniego dnia.
– 5 cebul,
– ząbek czosnku,
– szklankę białego wina – użyliśmy Sauvignon z Bordeaux,
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz
– 2 łyżki wytrawnej brandy (może być np. Stock)

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w poprzek w paski ok 1-2 mm. Dokładnie odcinamy twardą, spodnią część.
W dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę i wrzucamy cebulę. Ustawiamy palnik na średnią moc (płyta indukcyjna na 6). Dusimy ok 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Część cebuli powinna uzyskać jasnobrązowy kolor, część lekko się przypali, co dodatkowo podkreśli smak zupy. Po 30 minutach wlewamy szklankę wina i czekamy ok 10 minut aż odparuje.
Całość zalewamy bulionem, albo przekładamy do garnka w którym mamy wrzący bulion. Dodajemy 2 łyżki brandy i gotujemy kolejne 30 minut.
Przed podaniem nakładamy do naczyń żaroodpornych. W tosterze opiekamy grzanki, którymi przykrywamy zupę, na to kładziemy kilka plasterków sera i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na tryb grill.
Po 10 minutach danie jest gotowe.
Posypujemy świeżą zieloną cebulką i doprawiamy pieprzem.
Naprawdę warto spróbować – pomimo, że całkowity czas przygotowania zupy to nieco ponad godzina, spędzamy nad nim ok 10 minut, krojąc cebulę. W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem deseru, który opiszemy wkrótce.
Smacznego.

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *