Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką
2015-01-01
Danie sprawdza się doskonale zarówno jako sylwestrowa przekąska, jak i szybka kolacja przygotowana w Nowy Rok. Umyte i obrane krewetki marynujemy kilka minut w oliwie z wyciśniętym ząbkiem czosnku i łyżeczką soku z limonki lub cytryny. W międzyczasie przygotowujemy w blenderze kruszonkę z „wczorajszego” pieczywa. Najlepiej sprawdzi się kupiony kilka dni wcześniej chleb lub pieczywo tostowe. Do kruszonki dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę (możemy wszystko wymieszać w blenderze).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Krewetki mieszamy z kruszonką i wykładamy do żaroodpornego naczynia.
Całość możemy posypać drobno pokrojoną papryczką chili.
Pieczemy bez przykrycia ok 12 minut, do czasu aż kruszonka się zarumieni.
Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Dekorujemy kiełkami lucerny, cząstką pomarańczy oraz jeżynami. Dobrze smakuje również z żurawiną.
Wszystkiego najlepszego w nowym roku 🙂