Muffiny na słono

2014-10-13

Muffiny na słono
Przygotowanie to kiklanaście minut. Musimy jednak pamiętać, że pieczemy ok 35-40 minut, a składniki warto wyjąc wcześniej z lodówki, ponieważ powinny miec temperaturę pokojową – zimne mleko lub jajka mogą spowodować, że powstanie zakalec.
Składniki: 200 g mąki, łyżeczka soli, łyzeczka proszku do pieczenia, zioła prowansalskie. Składniki mieszamy w misce.
W rondelku roztapiamy 80g masła. Studzimy i mieszamy z jednym jajkiem, połową szklanki mleka oraz 50g fety.
Następnie składniki łaczymy, nie mieszając zbyt intensywnie. Ciasta tego typu (ciężkie) nie powinny nabrac zbyt dużo powietrza, ponieważ podczas pieczenia nie zdązy ono wydobyć się na zewnątrz, a powstała w pustych miejscach woda może również spowodowac zakalec.
Do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz oliwki.

Nakładamy do foremek, dekorujemy pokrojoną drobno papryką i pieczemy ok 35-40 minut w 190 stopniach.
Pachnie fantastycznie i doskonale smakuje.

Muffiny na słono
Muffiny na słono
Muffiny na słono
Muffiny na słono
Muffiny na słono
Muffiny na słono
Muffiny na słono
Muffiny na słono

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz