Placki z cukinii z łososiem

2016-06-03

Placki z cukinii z łososiem

Młoda cukinia może z powodzeniem zastąpić ziemniaki w plackach ziemniaczanych. Możemy wykorzystać ją jako dodatkowy składnik placków, albo przygotować placki wyłącznie ze startej cukinii.

Składniki:
5 łyżek mąki
5 łyżek mleka
2 jajka
sól, pieprz do smaku
2 małe lub 1,5 dużych cukinii
połowa średniej wielkości cebuli
opcjonalnie zioła (tu natka pietruszki)

Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i roztrzepanymi wcześniej jajkami, międzyczasie dolewamy powoli mleko. Cukinię ścieramy na średniej tarce, cebulę na drobnej i dodajemy do masy. Mieszamy do czasu połączenia się składników.
Smażymy na oliwie lub oleju.

Jeśli podczas smażenia placki będą się rozpadać (będą za miękkie) można dodać odrobinę mąki do masy.

Podajemy z wędzonym ma zimno łososiem, jogurtem lub śmietaną i posypujemy koperkiem.
Smacznego.

Placki z cukinii z łososiem
Placki z cukinii z łososiem
Placki z cukinii z łososiem
Placki z cukinii z łososiem

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *