Prawdziwa włoska piadina

2016-02-29

Prawdziwa włoska piadinia

Wspólnie ze znajomymi z Włoch przygotowaliśmy prawdziwą włoską piadinię. Danie jest wyjątkowo łatwe i doskonałe do wspólnego gotowania.
Wizytę połączyliśmy z degustacją włoskich win, a spotkanie wypadło tak dobrze, że postanowiliśmy podzielić się przepisem.
W Polsce prawdziwą piadinę (ciasto) można kupić jedynie podczas włoskich dni w jednym z dyskontów. Z tego powodu wykonaliśmy również ciasto, które zajmuje nieco więcej czasu niż “szybka kolacja”, ale samodzielnie wykonane smakuje wyśmienicie.

Składniki na ciasto (wyszło ok 16 placków, 1 na osobę):
– 1 kg mąki
– 200 ml wody
– 200 ml mleka
– 200 g oliwy z oliwek
– 30 g soli
– 30 g cukru
– 15 g suchych drożdży

Nadzienie:
– szynka prosciutto crudo /2 plasterki na placek/
– dwa bakłażany
– mozarella, ok 0.5 kg
– paczka rukoli
– pomidor.
(można też inne warzywa, a we włoszech stosuje się nawet nutellę)

W misce mieszamy składniki na ciasto. Warto, aby mleko nie było zbyt zimne. Zagniatamy kilka minut, a następnie dzielimy na małe kawałki, rozgniatamy i rozwałkowujemy. Jeśli chcemy przygotować wersję z Ravenny, wałkujemy grubsze ciasto. Wersja z Rimini jest cieńsza.
Wycinamy koła, posługując się małym talerzem.
Smażymy/pieczemy na rozgrzanej patelni po ok 2-3 minuty z każdej strony.
Placki możemy przygotować wcześniej, a podczas spotkania ze znajomymi tylko je odgrzać.

Bakłażana myjemy i kroimy w cienkie plastry, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Nie warto pomijać tego składnika, ponieważ doskonale uzupełnia smak i konsystencję całej potrawy.

Przed podaniem układamy placek na patelni. Po rozgrzaniu odwracamy i kładziemy na nim plasterek mozarelli, szynkę, pomidora, rukolę i plaster bakłażana, Chwilę podgrzewamy, zamykamy piadinę i kroimy na dwa kawałki. Podajemy.

Zdecydowanie polecamy na przyjęcia.

Prawdziwa włoska piadina
Prawdziwa włoska piadina
Prawdziwa włoska piadina
Prawdziwa włoska piadina
Prawdziwa włoska piadina
Prawdziwa włoska piadina
Prawdziwa włoska piadina
Prawdziwa włoska piadina

Recipe Type: Tags: , , ,
Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *