Placuszki warzywne chrupiące

2025-07-15

Placuszki warzywne to szybka i lekka propozycja na ciepłą kolację, która zachwyci chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Możesz przygotować je na patelni lub w airfryerze, a całość zajmie tylko 20 minut.

Składniki:
– 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
– 1 średnia marchewka (ok. 80 g)
– 1 mały ziemniak (ok. 100 g)
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki pszennej (ok. 40 g)
– 50 g startego sera żółtego lub parmezanu
– 1 mała cebula (ok. 50 g)
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy (do smażenia lub posmarowania)

Przygotowanie:
1. Cukinię, marchewkę i ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odsącz nadmiar wody z warzyw, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
2. Dodaj do warzyw jajko, mąkę, starty ser, posiekaną cebulę i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Nakładaj porcje masy łyżką, formując placuszki. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
4. W wersji z airfryera: uformuj placuszki, posmaruj cienko oliwą i piecz 10-12 minut w 200°C, aż będą złote i chrupiące.
5. Podawaj gorące, najlepiej z sosem jogurtowym lub ulubioną surówką.

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0