Mini quesadille z serem

2025-07-16

Mini quesadille z serem to szybka i pyszna przekąska, idealna na ciepłą kolację lub imprezę. Przygotujesz je w kilka minut na patelni lub w airfryerze – chrupiące z zewnątrz i pełne roztopionego sera w środku.

Składniki:
– 4 małe tortille pszenne (ok. 20 cm średnicy)
– 120 g startego sera żółtego (np. cheddar, gouda lub mozzarella)
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
– 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
– opcjonalnie: szczypta chili lub papryki wędzonej

Przygotowanie:
1. Każdą tortillę rozłóż na desce i posyp połowę powierzchni startym serem oraz posiekaną natką lub szczypiorkiem. Dodaj szczyptę chili lub papryki, jeśli lubisz ostrzejszy smak.
2. Złóż tortillę na pół, dociskając brzegi, aby powstał półokrąg.
3. Pokrój każdą złożoną tortillę na dwa trójkąty.
4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Ułóż trójkąty i smaż po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż będą złociste i chrupiące, a ser się rozpuści.
5. W wersji z airfryera: ułóż quesadille na kratce i piecz w 180°C przez ok. 5-6 minut, aż będą chrupiące.
6. Podawaj na ciepło, najlepiej z ulubionym sosem, np. jogurtowym lub pomidorowym.

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0