Smażony ryż z jajkiem
2025-07-17Smażony ryż z jajkiem to szybkie, proste danie inspirowane kuchnią azjatycką – idealne na ciepłą kolację po zabieganym dniu.
Składniki:
– 200 g ugotowanego ryżu (najlepiej z dnia poprzedniego)
– 2 jajka
– 1 mała cebula (ok. 70 g)
– 1 mała marchewka (ok. 60 g)
– 1/2 czerwonej papryki (ok. 60 g)
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól i pieprz do smaku
– szczypiorek lub natka do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę, marchewkę i paprykę w drobną kostkę.
2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni. Wrzuć cebulę i marchewkę, smaż przez 2 minuty, następnie dodaj paprykę i smaż kolejne 2 minuty.
3. Dodaj resztę oleju, wrzuć ugotowany ryż i smaż na dużym ogniu, często mieszając, aż się lekko zrumieni (ok. 3 minuty).
4. Przesuń ryż z warzywami na bok patelni. Wbij jajka na wolną przestrzeń, lekko posól i smaż, mieszając, aż się zetną na półpłynno.
5. Wymieszaj jajka z ryżem i warzywami. Dodaj sos sojowy, dopraw solą i pieprzem według uznania. Smaż jeszcze minutę.
6. Przełóż na talerze, posyp szczypiorkiem lub natką.
Wersja z airfryerem:
1. W misce wymieszaj ugotowany ryż, jajka roztrzepane, pokrojone warzywa, sos sojowy i przyprawy.
2. Przełóż do żaroodpornego naczynia lub foremki.
3. Piecz w airfryerze przez 10 minut w 180°C, mieszając w połowie.