Chłodnik z botwinki

2015-06-07

Chłodnik z botwinki
W tak gorący dzień jak dzisiaj najlepszym daniem jest chłodnik. Składniki: botwinka (może być z buraczkami), 5 ogórków gruntowych, pęczek rzodkiewki, pęczek koperku, dwa ząbki czosnku, pół cytryny, 250 ml jogurtu, 500 ml kefiru.
Przygotowanie: botwinkę myjemy, obcinamy liście i kroimy na drobne kawałki. Buraczki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce. Zalewamy szklanką wody (lub nieco większą ilością, aby przykryć warzywa), dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę cukru, a następnie gotujemy 10-15 minut. Dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Część rzodkiewki kroimy, a część ścieramy na tarce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
Następnie wszystko mieszamy z jogurtem i kefirem i odstawiamy na kilka godzin.
Bezpośrednio po przygotowaniu też smakuje bardzo dobrze i rzadko udaje się nam odstawić na dłużej.
Podajemy z gotowanym jajkiem.

Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *