Czarny makaron podawany z sosem z warzyw

2015-04-13

Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
Korzystając z oferty jednego z dyskontów przygotowaliśmy efektowne danie z makaronem barwionym sepią, czyli atramentem kałamarnicy. Atrament nie zmienia smaku potrawy, ale nadaje jej dodatkowych walorów estetycznych.
Składniki sosu:
– 2 małe cukinie,
– opakowanie szpinaku baby,
– suszone pomidory,
– 6 pieczarek,
– cebula,
– czosnek.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki. Dolewamy kilka łyżek wody lub bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dusimy ok. 12 minut na wolnym ogniu.
Dodajemy szpinak i suszone pomidory, a po 3 minutach przyprawiamy gałką muszkatałową, wlewamy ok. 250ml śmietanki 30% i gotujemy kolejne 5 minut.

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – nasz wymagał jedynie 4 minut.
Podajemy ze startym serem gruyer oraz posiekanymi listkami kolendry.
Danie dobrze komponuje się ze słodkim różowym winem z Austrii.

Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
Czarny makaron podawany z sosem z warzyw

Recipe Type:
Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Related Recipes:
  • Zapiekanka z makaronu ze szpinakiem i łososiem

  • Makaron z pesto i kurczakiem

  • Makaron z szynką i grzybami

  • Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Makaron z serem i malinami

Dodaj komentarz