Ekspresowa szarlotka

2014-10-02

Ekspresowa szarlotka
Ciasta wydają się czymś trudnym, ale po pierwszym wykonaniu okazuje się, że to danie jak każde inne i można je wykonać w 15 minut.
Do ciasta potrzebujemy:
3 szklanki mąki, kostkę margaryny do pieczenia, 2/3 szklanki cukru, 4 jajka (żółtka do ciasta, białka na pianę), pół opakowania cukru waniliowego i szczyptę proszku do pieczenia.
Skladniki mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto (ok. 5 min). Jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 3 łyżki śmietany. Formujemy 3 kule i wkładamy do zamrażarki na ok 20 minut.
Po 20 minutach włączamy piekarnik, ubijamy pianę z białek, wykładamy jedną porcję ciasta na spód na papierze do pieczenia lub w formie nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Następnie układamy 1cm warstwę jabłek prażonych z cynamonem oraz 5mm warstwę piany.
Całość posypujemy pokruszonym ciastem z pozostałych porcji (możemy zetrzeć to ciasto na grubej tarce).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Jeśli zostaną składniki, możemy dodatkowo upiec 2 małe szarlotki, jak na zdjęciach. To ciasto zawsze się udaje.Smacznego.

Ekspresowa szarlotka
Ekspresowa szarlotka
Ekspresowa szarlotka
Ekspresowa szarlotka
Ekspresowa szarlotka
Ekspresowa szarlotka
Ekspresowa szarlotka

IMG_3639

Recipe Type: Tags:
Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Related Recipes:
  • Filet z kurczaka w cieście francuskim

  • Tarta z łososiem, pomidorami i szczypiorkiem

  • Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą

  • Tarta z warzywami i kurczakiem

  • Tarta z łososiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *