Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym

2015-05-07

Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym

Składaniki:
– makaron muszle (pół opakowania),
– szpinak baby
– pieczarki 20dag
– ser ricotta
– 3 łyżki startego sera Gruyère
– opcjonalnie: 2 łyżki serka koziego
– czosnek
– pół cebuli
– 1 puszka pomidorów w zalewie
– zioła i przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
– łyżeczka cukru

Makaron gotujemy al dente i blanszujemy w zimnej wodzie.

Farsz: szpinak i pokrojone drobno pieczarki podsmażamy na czosnku i cebuli. Doprawiamy do smaku. Po wystudzeniu dodajemy sery i zioła. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy farsz do muszelek.
Sos pomidorowy: na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy zawartość puszki (pomidory i zalewę), doprawiamy (oregano, bazylia) i dusimy. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i blendujemy.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na spód wylewamy część sosu pomidorowego, na nim układamy muszle, które smarujemy pozostałą częścią sosu.

Zapiekamy ok. 15-20 min.

Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym
Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym
Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym
Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym
Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym
Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym
Muszle z nadzieniem szpinakowo-serowym

Tags:
Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *