Pad Thai

2015-03-11

Pad Thai
Okazuje się, że nawet bez woka i palnika gazowego można przyrządzić pyszne danie wg przepisu znad Morza Andamańskiego.
Składniki:
– makaron ryżowy, pół pakowania, ok 100 g, (wczesinej moczymy 10 minut w wodzie)
– kiełki fasoli, 3 szklanki,
– zieloną cebulkę,
– kostkę tofu,
– 2 jajka,
– ząbek czosnku,
– cukier palmowy, sos rybny i sos ostrygowy w proporcji 1:2:3 (łyżeczki)
– pół szklanki wody.
Możemy również wykorzystać garść posiekanych orzeszków ziemnych oraz 2 łyżki pasty tamaryndowej.

Przygotowanie:
Na patelni (lub woku) rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę tofu, smażymy 1 minutę. Następnie wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy, włącznie z sosami i cukrem.
Zwiększamy moc palnika, odsuwamy składniki na bok i wrzucamy makaron, zalewając go natychmiast wodą. Następnie wrzucamy kiełki i cebulkę i smażymy ok 2-3 minuty.
Przed podaniem posypujemy dodatkowo zieloną cebulką.
Smakuje wyśmienicie.

Pad Thai
Pad Thai
Pad Thai
Pad Thai
Pad Thai
Pad Thai
Pad Thai
Pad Thai

Recipe Type:
Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Related Recipes:
  • Papryka faszerowana

  • Stir-fried hot basil with chicken

  • Risotto z grzybami

  • Risotto z grzybami i łososiem

  • Vege

Dodaj komentarz