Tagiatelle z kurczakiem i cukinią

2015-03-26

Tagiatelle z kurczakiem i cukinią
Danie inspirowane azjatyckim sposobem przygotowania potraw, ale bez wykorzystania sosów i przypraw z Azji. Czas przygotowania: 15 minut. Składniki: pierś z kurczaka, cukinia, 2 marchewki, kilka baby corn (w polskich sklepach dostępna w słoiczkach – kukurydza kolby mini), 4 listki limonki kaffir (dostępna w sklepach), sos sojowy do marynaty, ząbek czosnku, pół kubka słodkiej śmietanki, sól, pieprz, gałka muszkatałowa.
Mieszamy dwie łyżki sosu sojowego z 5 łyżkami oliwy. Kurczaka kroimy w kawałki i mieszamy z marynatą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię, marchewkę i kukurydzę tniemy w drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju słonecznikowego oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i listki limonki kaffir.
Następnie wrzucamy kurczaka, smażymy ok minuty, po czym mieszamy, aby obsmażyć kawałki z każdej strony. Dodajemy cukinię i marchewkę. Po dwóch minutach dodajemy kukurydzę. Smażymy ok dwóch minut i wlewamy słodką śmietankę doprawioną gałką muszkatałową. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok 4 minut.

Podajemy z makaronem tagiatelle i doprawiamy pieprzem.

Tagiatelle z kurczakiem i cukinią
Tagiatelle z kurczakiem i cukinią
Tagiatelle z kurczakiem i cukinią
Tagiatelle z kurczakiem i cukinią
Tagiatelle z kurczakiem i cukinią
Tagiatelle z kurczakiem i cukinią
Tagiatelle z kurczakiem i cukinią
Tagiatelle z kurczakiem i cukinią

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz