Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą

2014-11-06

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Przygotowujemy ciasto. Składniki w proporcji 3:2:1, czyli 300 g mąki (1 szklanka to ok. 130 g), 200 g masła, 100 g cukru (najlepiej cukier puder), jedno żółtko, szczypta soli, łyżka kwaśnej śmietany (pod koniec zagniatania).
Ciasto mieszamy i zagniatamy. Umieszczamy na 15 minut w zamrażarce.
Przygotowujemy pozostałe składniki. Podsmażamy kurczaka, pieczarki, szpinak, kroimy suszone pomidory i paprykę.
W miseczce mieszamy szklankę słodkiej śmietanki, jedno jajko, ok 80 g fety i 50 g sera pleśniowego. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażarki, układamy w formie do tarty (uprzednio posmarowanej masłem) i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy podpieczone ciasto, układamy przygotowane składniki i ponownie wstawiamy do piekarnika, na ok. 25-30 minut.

Podajemy z sałatką i dekorujemy sosem balsamicznym. Doskonale smakuje również na drugi dzień po przygotowaniu.

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Recipe Type: ,
Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Related Recipes:
  • La Tierra

  • Sałatka owocowa

  • Sałatka z pieczarek i surimi

  • Pieczony łosoś z sosem musztardowym

  • Filet z kurczaka w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *