Tarta z pomidorami

2015-07-17

Tarta z pomidorami
Pomidory na ciepło odkryliśmy w Tunezji. W Polsce trudno zamówić je w jakiejkolwiek restauracji, a przyrządzone w domu smakują inaczej, ze względu na inną jakość podstawowego składnika. Niemniej możemy przygotować potrawy, których smak moze byc zbliżony pieczonych tunezyjskich pomidorów.
W tarcie wykorzystaliśmy:
Ciasto kruche (masło, mąka, jajko, łyżka mleka, łyżeczka soli),
Szpinak,
Szynka,
Podduszone pieczarki i cukinia,
Liście bazylii,
Pomidory.
Masa jajeczna: 4 jajka, pół kubka śmietany słodkiej, 2 łyżki śmietany 18%, starty kawałek sera (najlepiej koziego), sól, pieprz.
Na poczatku ciasto wykładamy do tartownicy, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami fasoli, aby nie zrobiło się wypukłe. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni.
Wyjmujemy z piekarnika, układamy składnik i zalewamy masą jajeczną.
Na wierzchu układamy plasterki pomidorów i posypujemy bazylią.
Pieczemy kolejne 25-30 minut.

Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz