Zapiekanka z dorszem

2015-07-06

Zapiekanka z dorszem

Dania z wykorzystaniem ryby często wydają się pracochłonne albo trudne. Tymczasem przy odpowiednim przepisie są łatwiejsze niż większość dań mięsnych, a przy tym znacznie bardziej zdrowe, ponieważ nie smażymy i wykorzystujemy ryby morskie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Potrzebujemy jeden większy filet z dorsza, ziemniaki, mleko lub śmietankę, przyprawy (czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę ostrą, oliwę, otartą skórkę z cytryny).
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Rybę myjemy, usuwamy ości (zwykle kilka zostaje nawet w filecie), kroimy w kawałki wielkości ok 2-3 cm, oprószamy solą, pieprzem, skórką z cytryny i mieszamy z oliwą wymieszaną z przetartym czosnkiem.
Odstawiamy na czas gotowania ziemniaków.
Następnie przygotowujemy puree mieszając ziemniaki z łyżką masła i pół szklanki mleka lub śmietanki. Przeciskamy przez praskę albo „dusimy” tradycyjnym tłuczkiem do ziemniaków, tak aby uzyskać miękką masę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę i przykrywamy warstwa puree. Na wierzchu możemy ułożyć kilka listków rozmarynu.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Następnie włączamy grill i termoobieg i zapiekamy wierzch przez ok. 15 minut.

Podajemy z żurawiną albo wytrawnymi wiśniami. Doskonale smakuje również na drugi dzień po przygotowaniu.

Zapiekanka z dorszem
Zapiekanka z dorszem
Zapiekanka z dorszem
Zapiekanka z dorszem

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz