Zapiekanka z kaszy gryczanej
2014-09-17
Ostatnio na blogu królowały makarony. Ponieważ zbliża się jesień i trzeba nieco zadbać o formę, zmieniamy nieco składniki diety.
Kaszę przygotowuje się błyskawicznie, a ilość kombinacji dodatków jest nieograniczona.
Składniki:
– 200 gram kaszy gryczanej prażonej (wymaga krótszego gotowania),
– 200 g mięsa,
– 3 małe marchewki,
– 5 pieczarek,
– mała cebula,
– pół szklanki śmietany 18%,
– pół szklanki jogurtu,
– sól, pieprz, ziarna kolendry, kminek, papryka słodka (pasuje również gorczyca, cząber, szałwia)
Przygotowanie:
Wstawiamy do gotowania kaszę (najłatwiej w woreczkach). Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną marchewkę oraz mięso, po 2 minutach dodajemy pokrojone pieczarki i przyprawiamy. Po 5-6 minutach możemy dodać i odparować pół szklanki czerwonego wytrawnego wina.
Po 10 minutach wyjmujemy kaszę i wsypujemy na patelnię. Składniki mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jogurt i śmietanę. Mieszamy i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Składniki można modyfikować. Możemy dodać cukinię, bakłażan, liście kapusty, a zapiekankę przykryć plastrami sera. Smakuje doskonale, szczególnie, że nawet mała ilość kolendry i kminku jest dobrze wyczuwalna.
Smacznego.