Roladki z cukinii z kremowym serkiem i koperkiem

2025-08-07

Roladki z cukinii to lekka i szybka propozycja na ciepłą kolację, która zachwyca świeżością i prostotą wykonania. Delikatne plastry cukinii wypełnione kremowym serkiem i koperkiem to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.

Składniki:
– 2 średnie cukinie (ok. 400 g)
– 150 g serka śmietankowego (np. typu kanapkowego)
– 2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 1 ząbek czosnku
– sok z 1/4 cytryny
– sól i pieprz do smaku
– 6–8 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
– 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
1. Cukinie umyj i odetnij końcówki. Pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw lub mandoliną).
2. Plastry cukinii posmaruj oliwą i lekko oprósz solą. Grilluj na suchej patelni przez 1–2 minuty z każdej strony, aż zmiękną i będą elastyczne.
3. W miseczce wymieszaj serek śmietankowy, jogurt grecki, posiekany koperek, przeciśnięty czosnek i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
4. Na każdy plaster cukinii nałóż porcję serka, ewentualnie dodaj pasek suszonego pomidora.
5. Zwiń plastry w roladki. Jeśli trzeba, zabezpiecz wykałaczką.
6. Podawaj od razu na ciepło, posypane dodatkowym koperkiem.

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0