Tortilla z warzywami – zawijana przekąska z chrupiącym wnętrzem

2025-07-19

Tortilla z warzywami to szybka i lekka kolacja, którą przygotujesz w mniej niż 20 minut. Chrupiące warzywa i delikatny sos tworzą idealne połączenie w miękkiej tortilli.

Składniki:
– 2 placki tortilli pszennej
– 1 mała czerwona papryka (ok. 120 g)
– 1 ogórek (ok. 100 g)
– 1 marchewka (ok. 80 g)
– 1/2 puszki kukurydzy (ok. 70 g)
– 60 g tartego sera żółtego
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g)
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz do smaku
– kilka listków sałaty

Przygotowanie:
1. Paprykę, ogórek i marchewkę pokrój w cienkie słupki.
2. W miseczce wymieszaj jogurt z musztardą, dopraw solą i pieprzem.
3. Placki tortilli lekko podgrzej na suchej patelni lub przez 2 minuty w airfryerze.
4. Na środek każdej tortilli rozłóż liście sałaty, warzywa, kukurydzę i posyp tartym serem.
5. Polej warzywa sosem jogurtowym.
6. Zwiń tortille, najpierw zawijając boki do środka, następnie całość w rulon.
7. Gotowe tortille możesz podpiec przez 3-4 minuty w airfryerze w 180°C lub na patelni, aż będą lekko chrupiące.
8. Przekrój na pół i podawaj od razu – najlepiej smakują na ciepło.

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0