Krem z dyni na bulionie
2014-10-28
Potrzebujemy litr bulionu, pół kilograma dyni, dwie marchewki, jedna pietruszka, kawałek pora, pół cebuli, ząbek czosnku, kilka liści kapusty, 3 listki szałwii, kilka listków mięty.
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę. Wrzucamy pokrojoną marchewkę. Dodajemy kilka łyżek bulionu. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, dynię i doprawiamy gałką muszkatałową, solą, pieprzem oraz dodajemy zioła. Dolewamy pól litra bulionu i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut (sprawdzamy czy warzywa są miękkie).
Warzywa przekładamy do wyższego garnka i miksujemy.
Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu oraz grzankami. Dekorujemy kolendrą lub pietruszką.