Tagliatelle z białymi szparagami i cukinią
2016-05-09Sezon szparagowy w pełni. Nie można nie skorzystać z dostępności szparagów.
Dzisiaj proponujemy szybkie i bardzo smaczne danie.
Składniki:
– pęczek szparagów
– pół cukinii
– 150 g serka mascarpone
– 1 jajko
– dwa ząbki czosnku
– otarta skórka z pomarańczy
– sól, cukier (do gotowania szparagów)
– gałka muszkatałowa, zioła prowansalskie, odrobina wędzonej papryki
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki (złamią się w odpowiednim miejscu), obieramy (z wyjątkiem główek). Wrzucamy do gotującej, osolonej i posłodzonej wody (po jednej łyżeczce soli i cukru).
Gotujemy ok 5 minut. A następnie studzimy i kroimy na drobne kawałki (można też pokroić przed gotowaniem).
Mieszamy mascarpone z jajkiem oraz przyprawami i otartą skórką z pomarańczy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy posiekany czosnek i drobno pokrojoną cukinię.
Dodajemy szparagi do cukinii, po 1 minucie dodajemy mascarpone z jajkiem i przyprawami.
Powoli podgrzewamy (tak jak carbonarrę, aby się nie ścięło).
Po 3 minutach wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy.
Podajemy posypane drobno pokrojoną pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego