Ogórki małosolne

By : | 0 Comments | On : June 19, 2015 | Category : porady

Ogórki małosolne są jednym z dodatków do potraw i kanapek, który lubią wszyscy w Polsce, a poza Polską jest prawie nie znany. Dostępne tylko w sezonie wiosenno letnim, a w wersji sklepowej nigdy nie uda wam się spróbować ogórka jednodniowego, a tym bardzie porównać go do dwudniowego.
Warto spróbować, bo przygotowanie zajmuje tylko 15 minut.
Warto pamiętać, że ogórki kiszone zawierają te same bakterie co jogurt, więc są bardzo zdrowe dla przewodu pokarmowego.

IMG_1480Potrzebujemy duży słoik albo naczynie z kamionki. W sezonie “ogórkowym” do kupienia praktycznie w każdym sklepie. Do tego oczywiście ogórki.
I przyprawy, które tworzą smak naszego produktu. Bezspornie, każdy przepis podaje korzeń chrzanu oraz pęczek kopru i czosnek. Dodajemy też sól. W mojej wersji dodaliśmy dodatkowo: kilkanaście ziaren gorczycy, jedną małą marchewkę i uwaga … jedną małą papryczkę jalapeno (marynowaną).
Zwykle dodajemy też liść winogrona, porzeczki albo wiśni, ale tym razem nie był dostępny, więc został zastąpiony papryczką i to była doskonała decyzja.

Ogórki dokładnie myjemy i układamy ciasno w słoju. Na spód wrzucamy czosnek. dodajemy pokrojony chrzan, marchewkę i gorczycę. A na wierzchu układamy koperek (aby można było go wygodnie wyjąć).
Całość zalewamy przegotowaną, gorącą, dobrze osoloną wodą(1 łyżka na litr wody). Temperatura wody wpływa na szybkość kiszenia – im chłodniejsza, tym więcej czasu trzeba poczekać, ale smak jest nieco zmieniony. W naszym przepisie woda odstała 8 minut od przegotowania, więc miała ok. 85 stopni.
Ogórki były dobre po 18 godzinach. A po kolejnych 24 były idealne. Część wyjęliśmy ze słoja i wstawiliśmy do lodówki, aby zachowały swój stan, a część pozostała w słoju do dalszego kiszenia.
Po tygodniu wszystkie zostały zjedzone – tym samym potwierdziliśmy, że zjedzenie 8 ogórków dziennie nie wpływa w żaden sposób na zdrowie 🙂

Smacznego

IMG_1484  IMG_1518

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Łatwy przepis na ogórki małosolne
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Share This Post!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *