Empanada Gallega

2015-12-01

Empanada Gallega

Tytułowe danie jest jednym z najbardziej charakterystycznych potraw dla hiszpańskiej Galicji. Przepis na ciasto wypełnione nadzieniem nie jest zbyt popularny w naszej części Europy. Postanowiliśmy sprawdzić, czy trudno jest wykonać takie ciasto i okazało się, że posiadając minimum doświadczenia kulinarnego i trzymając się ściśle przepisu na ciasto, w ciągu kilkudziesięciu minut otrzymujemy perfekcyjne danie, które można zjeść na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, albo kolejnego dnia po odgrzaniu.
Mamy jednocześnie możliwość dowolnie modyfikować nadzienie, a korzystając z gotowego ciasta przygotowywać tę potrawę nawet kilka razy w tygodniu – szczególnie warto w chłodne dni.

W wariancie najbardziej tradycyjnym danie wypełnione jest tuńczykiem i ugotowanym jajkiem – przygotujemy tę wersję wkrótce. W naszym rozwiązaniu wykorzystujemy warzywa oraz szynkę serrano oraz dodatkowo nieco upieczonego poprzedniego dnia schabu – można to oczywiście dowolnie modyfikować. Ważne, aby przygotowując ciasto zachować odpowiednie proporcje.

Składniki na ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki (może być tortowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu oraz słodkiej papryki
1 duże jajko, lekko rozmieszane
można dodać łyżeczkę oregano
(dodatkowe jajko będzie potrzebne do posmarowania ciasta)

Składniki na nadzienie:
1 cebula
1 papryka (albo po 1/3 w różnych kolorach)
kawałek papryczki chili (w zależności od pożądanej ostrości)
15 dkg upieczonego schabu (składnik opcjonalny, można zastąpić innym mięsem lub zrezygnować)
pół puszko pokrojonych pomidirów bez skórki (z puszki)
garść świeżej natki pietruszki
kilka pokrojonych zielonych oliwek.

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta, ponieważ powinno chwilę „odpocząć” po zagnieceniu.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia (są również przepisy z drożdżami), sól, pieprz i paprykę. Mieszamy. W większej szklance lub kubku mieszamy wodę, oliwę i jajko, a następnie wlewamy do mąki. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, ugniatając je.
Po 3-4 minutach ciasto dzielimy na dwie części i zostawiamy w ciepłym miejscu.

Przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę, paprykę i ewentualnie mięso (pokrojony upieczony schab). Podsmażamy ok 5 minut i dodajemy pomidory, pokrojoną pietruszkę i oliwki. Doprawiamy do smaku. Po kolejnych pięciu minutach nadzienie jest gotowe. Odstawiamy, aby nieco ostygło.

Rozwałkowujemy pierwszą porcję ciasta. Układamy je na płaskiej blasze (na papierze), albo w formie na tartę. Następnie układamy nadzienie (można posypać dodatkowo startym serem). Rozwałkowujemy drugą porcję i przykrywamy ciasto, złączając brzegi.
Wierzch możemy dowolnie udekorować ciastem, które pozostanie. Nasza dekoracja odnosi się do przekroczenia 15015 fanów na Facebook 🙂 Dziękujemy.
Wierzch smarujemy rozmieszanym jajkiem.
Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg, aby wierzch jeszcze lepiej się zarumienił.

To danie naprawdę smakuje wyjątkowo dobrze i warto spróbować.
Smacznego.

Empanada Gallega
Empanada Gallega
Empanada Gallega
Empanada Gallega
Empanada Gallega
Empanada Gallega
Empanada Gallega
Empanada Gallega

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz