Pieczona golonka z indyka podawana z burakami

2014-11-13

Pieczona golonka z indyka podawana z burakami

Golonka kojarzy się z bardzo niezdrowym daniem, aczkolwiek w wersji drobiowej jest znacznie mniej tłusta. Przygotowanie jest banalnie proste, chociaż całkowity czas wymagany na przygotowania to więcej niż standardowe 20 minut.
Golonkę myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i nacieramy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy – jeśli mamy czas, to golonka może poczekać w lodówce nawet przez noc.
Ponieważ zamierzamy podać mięso z pieczonymi burakami, obieramy je i kroimy w słupki. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
Przed pieczeniem do naczynia w którym umieścimy golonkę układamy pokrojone w ósemki jabłko oraz dodajemy dwie gałązki świeżego rozmarynu.
Mięso i buraki możemy piec jednocześnie w temperaturze 180 stopni, przy czym buraki będą gotowe po ok 60 minutach a golonka może potrzebować 30 minut więcej. Przed wyjęciem sprawdzamy czy mięso odpowiednio zmiękło.
15 minut przed zakończeniem pieczenia odkrywamy naczynie, aby golonka nabrała złocistego koloru.

Pieczona golonka z indyka podawana z burakami
Pieczona golonka z indyka podawana z burakami
Pieczona golonka z indyka podawana z burakami

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *