Stir-fried hot basil with chicken
2015-02-10Podróże kształcą. Obecnie odwiedzamy Azję i nabywamy nowych umiejętności kulinarnych. Dzisiaj w Tajskiej szkole gotowania mieliśmy okazję przygotwać kilka miejscowych potraw, które opublikujemy na stronie. Każdą z nich można przygotować w kilka minut, ale warto wczesniej zaopatrzyć sie w składniki w sklepie z azjatycką żywnością. Najtrudniej może być z 'hot basil’ – to tajska odmiana bazylii, bardziej ostra i aromatyczna w smaku. Sądzę, że można ją zastąpić bazylią dostępną w Polsce i dodać do potrawy odrobinę pieprzu. Pozostałe składniki powinny być dostępne w większości marketów.
Składniki, dla dwóch osób (na zdjęciach są składniki dla jednej osoby): pierś z kurczaka (można zastąić tofu), 3 ząbki czosnku, pół marchewki, dwie małe kukurydze, cebula, kilkanaście listków bazylii, sos rybny, sos ostrygowy, 2 papryczki chili, pół szklanki wody, łyżeczka cukru palmowego.
W woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy). Ustawiamy średnią moc palnika.
Dodajemy posiekany czosnek i chili.
Po 2 minutach dodajemy kurczaka, smażymy przez minutę i dolewamy pokrojone warzywa z wyjątkiem bazylii.
Dodajemy 1 łyżeczkę cukru palmowego, 2 łyżeczki sosu rybnego i 3 łyżeczki sosu ostrygowego.
Jeśli potrawa jest zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek wody.
Zwiększamy moc palnika. Gotujemy 1 minutę, po czym wrzucamy liście bazylii. Po minucie danie jest gotowe.
Podajemy z ryżem.
Danie smakuje fantastycznie.
Wkrótce kolejne przepisy z północy Tajlandii. Gotowaliśmy w szkole Asia Scenic w Chiangmai.