Pad Thai
2015-03-11
Okazuje się, że nawet bez woka i palnika gazowego można przyrządzić pyszne danie wg przepisu znad Morza Andamańskiego.
Składniki:
– makaron ryżowy, pół pakowania, ok 100 g, (wczesinej moczymy 10 minut w wodzie)
– kiełki fasoli, 3 szklanki,
– zieloną cebulkę,
– kostkę tofu,
– 2 jajka,
– ząbek czosnku,
– cukier palmowy, sos rybny i sos ostrygowy w proporcji 1:2:3 (łyżeczki)
– pół szklanki wody.
Możemy również wykorzystać garść posiekanych orzeszków ziemnych oraz 2 łyżki pasty tamaryndowej.
Przygotowanie:
Na patelni (lub woku) rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę tofu, smażymy 1 minutę. Następnie wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy, włącznie z sosami i cukrem.
Zwiększamy moc palnika, odsuwamy składniki na bok i wrzucamy makaron, zalewając go natychmiast wodą. Następnie wrzucamy kiełki i cebulkę i smażymy ok 2-3 minuty.
Przed podaniem posypujemy dodatkowo zieloną cebulką.
Smakuje wyśmienicie.