Bułeczki z dynią
2014-11-09
Półtorej szklanki mąki, 1 jajko, 20 g drożdży, łyżka oleju. Przygotować zaczyn. Łyżkę mąki, ćwierć szklanki ciepłego mleka i pół łyżki cukru wymieszać z drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 10 minutach w misce wymieszać mąkę, jajko, łyżkę oleju, szczyptę soli oraz zaczyn. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia – ok 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Dynie obrać i pokroić. Wrzucic na rogrzaną patelnię i smażyć ok 8 minut.
Następnie rozgnieść, przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatałową. Można dodać szczyptę chili – nadzienie powinno byc pikantne. Wymieszać z 200g sera koziego lub ricotty.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie i zawinąć w roladę. Odcinać po 2 cm i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować rozmieszanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Przed pieczeniem można posypać kminkiem.