Cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta
2016-05-19Dzisiaj prezentujemy bardzo łatwe w przygotowaniu danie, które wykorzystuje popularne połączeniu makaronu, szpinaku i serka ricotta. Wzbogaciliśmy je nieco suszonymi pomidorami i dobrym serem pecorino.
Składniki:
– makaron canelloni
– opakowanie serka ricotta
– 200g szpinaku
– kilka suszonych pomodorów
– ser pecorino do posypania
– kilka listków bazylii, dwa ząbki czosnku, połówka małej cebuli
Do sosu
– pół puszki pomidorów w kawałkach, bez skórki
– pół mozarelli
– 100 ml. śmietanki 30%
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Wrzucamy umyty szpinak, a na koniec pokrojone suszone pomidory.
Po kilku minutach, kiedy szpinak jest gotowy, odsączamy wodę i czekamy aż nieco ostygnie.
Wrzucamy do blendera, dodajemy opakowanie ricotty i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Można dodać szczyptę papryki.
Przygotowujemy sos. W blenderze miksujemy pomidory, mozarellę i dodajemy śmietankę. Można dodać kilka liści świeżej bazylii.
Nadziewamy rurki makaronu – najłatwiej wykonać to strzykawką do dekoracji lub specjalnym rękawem, ale jeżeli takim nie dysponujemy, możemy przełożyć masę do woreczka foliowego, odciąć jeden róg i w ten sposób ułatwić sobie pracę.
Makaron z nadzieniem układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem i posypujemy startym serem pecorino lub grana padano.
Pieczemy ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.