Chłodnik z botwinki
2015-06-07
W tak gorący dzień jak dzisiaj najlepszym daniem jest chłodnik. Składniki: botwinka (może być z buraczkami), 5 ogórków gruntowych, pęczek rzodkiewki, pęczek koperku, dwa ząbki czosnku, pół cytryny, 250 ml jogurtu, 500 ml kefiru.
Przygotowanie: botwinkę myjemy, obcinamy liście i kroimy na drobne kawałki. Buraczki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce. Zalewamy szklanką wody (lub nieco większą ilością, aby przykryć warzywa), dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę cukru, a następnie gotujemy 10-15 minut. Dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Część rzodkiewki kroimy, a część ścieramy na tarce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
Następnie wszystko mieszamy z jogurtem i kefirem i odstawiamy na kilka godzin.
Bezpośrednio po przygotowaniu też smakuje bardzo dobrze i rzadko udaje się nam odstawić na dłużej.
Podajemy z gotowanym jajkiem.