Ciasto filo z rabarbarem i serem kozim
2016-05-23Sezon rabarbarowy w pełni. Tym razem bardzo smaczne ciasto, które przygotujemy w kilkanaście minut.
Składniki:
– kilka łodyg rabarbaru,
– opakowanie ciasta filo (3-5 akruszy),
– kilka plastrów rolady koziej dojrzewającej,
– cukier trzcinowy,
– 2 łyżki masła.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na paski szerokości ok 2-3 mm.
Masło roztapiamy w rondelku. Na blasze rozkładamy arkusz ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem i układamy kolejny arkusz. Tworzymy 3-5 warstw.
Na cieście układamy plastry sera (wystarczy plaster co 10-15 cm), następnie układamy warstwę z pokrojonego rabarbaru. Posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Można podawać z bitą śmietaną.
Smacznego.