Curry z kurczakiem, ananasem i pieczarkami
2016-02-22Curry to jedno z łatwiejszych dań, ale warto nieco zmodyfikować przepis i cieszyć się nowymi smakami.
Składniki:
– mięso z piersi kurczaka
– czerwona pasta curry (łyżeczka)
– pasta do zupy tajskiej (łyżeczka)
– czerwona papryka
– puszka (250 ml) mleka kokosowego
– kilka pieczarek
– puszka ananasa
– pędy bambusa
– zielona cebulka, pół cebuli, dwa ząbki czosnku, limonka
– olej do smażenia, łyżeczka sosu ostrygowego, dwie łyżeczki sosu rybnego, łyżka sosu sojowego, łyżka cukry palmowego.
– ryż (można podać też z pieczywem)
Mięso możemy pokroić chwilę wcześniej i wymieszać z łyżką oliwy, łyżeczką soli, sokiem z połówki limonki, łyżeczką sosu sojowego.
Na głebokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, rozgniecione ząbki czosnku oraz pastę curry i tajską.
Następnie wrzucamy zamarynowane mięso i podsmażamy kilka minut.
Wlewamy połowę mleka kokosowego, gotujemy i dorzucamy pokrojone pieczarki, paprykę, połowę zielonej cebulki, pędy bambusa, sos ostrygowy, sos rybny, łyżkę cukru palmowego oraz sok z połowy limonki.
Gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, ok 15 minut.
Dolewamy drugą połowę mleka, kilka pokrojonych plastrów ananasa i gotujemy kolejne 10 minut, albo do czasu aż uzyskamy pożądaną konsystencję – mleko kokosowe odparowuje podczas gotowania.
Podajemy z gotowanym ryżem, zieloną cebulką i połówką plasterka limonki.