Czarny makaron podawany z sosem z warzyw
2015-04-13
Korzystając z oferty jednego z dyskontów przygotowaliśmy efektowne danie z makaronem barwionym sepią, czyli atramentem kałamarnicy. Atrament nie zmienia smaku potrawy, ale nadaje jej dodatkowych walorów estetycznych.
Składniki sosu:
– 2 małe cukinie,
– opakowanie szpinaku baby,
– suszone pomidory,
– 6 pieczarek,
– cebula,
– czosnek.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki. Dolewamy kilka łyżek wody lub bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dusimy ok. 12 minut na wolnym ogniu.
Dodajemy szpinak i suszone pomidory, a po 3 minutach przyprawiamy gałką muszkatałową, wlewamy ok. 250ml śmietanki 30% i gotujemy kolejne 5 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – nasz wymagał jedynie 4 minut.
Podajemy ze startym serem gruyer oraz posiekanymi listkami kolendry.
Danie dobrze komponuje się ze słodkim różowym winem z Austrii.