Krem z pieczonej dyni i pomidorów
2015-10-29
Jedną z wielu zalet zmieniających się pór roku jest możliwość wykorzystania sezonowych składników do przygotowania ciekawych dań. Jesienią niewątpliwie króluje dynia.
Składniki:
1,5 kg dyni
5 pomidorów
500 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietanki
50 ml mleka kokosowego
cebula
3 ząbki czosnku
Przyprawy:
sól
pieprz
kurkuma
papryka ostra
oregano
rozmaryn
Dynię kroimy na kawałki, pomidory i cebulę przekrawamy na pół. Warzywa (dynię, pomidory, cebulę i czosnek) układamy na blaszce (pomidory i cebulę częścią przeciętą do góry), posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem (kilka gałązek) i pieczemy w temp. 190 st. 60 min.
Międzyczasie przygotowujemy bulion.
Po upieczeniu dynię kroimy na mniejsze kawałki, pomidory obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Wszystkie warzywa przekładamy do wysokiego naczynia (razem z sokiem powstałym w trakcie pieczenia) i ostrożnie blendujemy. Przyprawiamy (po połowie łyżeczki papryki, kurkumy i oregano, odrobinę solimy i pieprzymy), dolewamy bulion, śmietankę i mleko kokosowe, mieszamy wszystko razem i chwilę gotujemy. Jeżeli krem wyszedł za intensywny w smaku/ za ostry dolewamy jeszcze mleka kokosowego. Podajemy z płatkami migdałów lub grzankami.
Smacznego