Krewetki z pomidorami w sosie curry
2016-01-01Składniki:
krewetki (ok. 20)
pomidorki koktajlowe
200 ml mleka kokosowego
1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka oleju kokosowego
sos rybny
przyprawy: kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, opcjonalnie pieprz cayenne
świeża bazylia
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pastę curry i chwilę podsmażamy aż poczujemy zapach pasty. Dodajemy krewetki, które smażymy ok 2 min. Skrapiamy je odrobiną sosu rybnego i przyprawiamy szczyptą kurkumy, gałki muszkatołowej i cynamonem.
Po chwili obracamy krewetki na drugą stronę i smażymy kolejne dwie min. Dolewamy mleko kokosowe i czekamy aż sos zgęstnieje. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe, mieszamy z odrobiną curry i mieszamy na patelni z sosem.
Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i szczypiorek. Jeśli danie nie jest wystarczajaco pikantne można przyprawić dodatkowo szczyptą pieprzu cayenne.
Bardzo dobrze smakuje z ryżem jaśminowym lub ze świeżą bagietką.
Smacznego