Krewetki z pomidorami w sosie curry

2016-01-01

Krewetki z pomidorami w sosie curry

Składniki:
krewetki (ok. 20)
pomidorki koktajlowe
200 ml mleka kokosowego
1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka oleju kokosowego
sos rybny
przyprawy: kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa, opcjonalnie pieprz cayenne
świeża bazylia

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pastę curry i chwilę podsmażamy aż poczujemy zapach pasty. Dodajemy krewetki, które smażymy ok 2 min. Skrapiamy je odrobiną sosu rybnego i przyprawiamy szczyptą kurkumy, gałki muszkatołowej i cynamonem.
Po chwili obracamy krewetki na drugą stronę i smażymy kolejne dwie min. Dolewamy mleko kokosowe i czekamy aż sos zgęstnieje. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe, mieszamy z odrobiną curry i mieszamy na patelni z sosem.

Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i szczypiorek. Jeśli danie nie jest wystarczajaco pikantne można przyprawić dodatkowo szczyptą pieprzu cayenne.
Bardzo dobrze smakuje z ryżem jaśminowym lub ze świeżą bagietką.

Smacznego

Krewetki z pomidorami w sosie curry
Krewetki z pomidorami w sosie curry

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz