Makaron z szynką i grzybami
2014-11-05Dzisiejsze danie przygotowane zostało przed chwilą ze składników, które powinny być w każdej lodówce. Można je dowolnie modyfikować.
Wykorzystaliśmy makaron z dodatkiem szpinaku, który gotuje się ok 6 minut, a całe danie powstało w mniej niż 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojona cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną szynkę i grzyby. Użyliśmy grzybów suszonych, które wcześniej trzeba przepłukać zimną wodą, a następnie zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Kolejny składnik to pokrojony w kostkę ser pleśniowy oraz dowolny inny twardy ser żółty.
Na koniec zalewamy wszystko słodką śmietanką z jednym jajkiem. Ciekawy smak uzyskamy również mieszając słodką śmietankę (30%) oraz kilka łyżek śmietany 18. Nie musimy dodawać jajka.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i słodką papryką. Nie wolno zapomnieć o gałce muszkatałowej, która podkreśla smak białych sosów.
Mieszamy z makaraonem na patelni i po przełożeniu na talerz dekorujemy kolendrą lub pietruszką.