Bułeczki z dynią

2014-11-09

Bułeczki z dynią
Półtorej szklanki mąki, 1 jajko, 20 g drożdży, łyżka oleju. Przygotować zaczyn. Łyżkę mąki, ćwierć szklanki ciepłego mleka i pół łyżki cukru wymieszać z drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 10 minutach w misce wymieszać mąkę, jajko, łyżkę oleju, szczyptę soli oraz zaczyn. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia – ok 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Dynie obrać i pokroić. Wrzucic na rogrzaną patelnię i smażyć ok 8 minut.
Następnie rozgnieść, przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatałową. Można dodać szczyptę chili – nadzienie powinno byc pikantne. Wymieszać z 200g sera koziego lub ricotty.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie i zawinąć w roladę. Odcinać po 2 cm i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować rozmieszanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Przed pieczeniem można posypać kminkiem.

Bułeczki z dynią
Bułeczki z dynią
Bułeczki z dynią
Bułeczki z dynią
Bułeczki z dynią
Bułeczki z dynią
Bułeczki z dynią
Bułeczki z dynią

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *