Pieczona brukselka z balsamico
2016-01-25Brukselka często należy do warzyw za którymi nie przepadamy. Warto jednak wypróbować ten przepis, aby przekonać się, że może być doskonałym dodatkiem do kolacji, albo oddzielną przekąską. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i po jej przygotowaniu trudno zrozumieć, ja można nie lubić brukselki.
Składniki:
– brukselka, wybieramy taką o jędrnych listkach
– szynka prosciutto, hiszpańska serrano albo włoska pancetta
– kilka łyżek balsamico
– oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Brukselki obieramy z zewnętrznych listków. Kroimy na pół. Układamy na papierze do pieczenia.
Szynkę kroimy na krótkie paseczki. Rozsypujemy na brukselce.
Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy ok 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Po wyjęciu skrapiamy balsamico, mieszamy i podajemy.
Naprawdę warto.