Sałatka z raszponką, kaszą bulgur z grillowanym serkiem halloumi
2015-12-17Cypryjski ser halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Doskonale smakuje na zimno, ale jeszcze lepiej w formie grillowanej, dzięki wysokiej temperaturze topnienia.
Sałatkę możemy przygotować z kasza kuskus, ale znacznie lepiej smakuje z kaszą bulgur – większe ziarna i nieco słony smak doskonale kontrastują z pozostałymi składnikami.
Do sałatki potrzebujemy:
– szklankę kaszy bulgur. Trzeba ją przygotować nieco wcześniej, aby mogła ostygnąć po ugotowaniu,
– torebkę raszponki,
– kawałek cukinii,
– dwie pieczarki,
– pół czerwonej papryki,
– owoc kaki/ persymony (obecnie dostępny w niskiej cenie prawie w każdym markecie), a warto go jeść, szczególnie w okresie jesienno-zimowym,
– ser halloumi (połowa),
– łyżeczka musu z żurawiny lub z malin,
– łyżka orzechów,
– oliwa z oliwek,
– kilka łyżek soku z cytryny.
Zaczynamy od przygotowania kaszy. Gotujemy ja zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kaszę bulgur możemy przygotować nawet 3 dni wcześniej i każdego dnia przygotować inną sałatkę.
W przypadku kuskus wystarczy zalać gorącą wodą – to znacznie szybsze rozwiązanie.
Na patelni grillowej układamy cienko pokrojoną cukinię, paski papryki, pokrojone pieczarki oraz plastry sera halloumi. Możemy też obrać, pokroić i ugrillować kawałki owocu kaki – smakuje podobnie, ale ta sałatka z ciepłymi warzywami wydaje się smakować lepiej.
Grillujemy z obydwu stron.
W misce mieszamy raszponkę, kaszę, grillowane warzywa. dodajemy dressing przygotowany z oliwy i cytryny. Na wierzchu układamy ugrillowany serek i odrobinę żurawiny.
Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Smacznego.