Szaparagi w sosie chlebowym
2015-05-12Sezon szparagowy w pełni. Szparagów nie może zabraknąć również u nas. Przyrządzenie tego warzywa w najprostszej postaci sprowadza się do umycia, obrania (białych) skropienia oliwą i wstawienia do piekarnika na 20 minut. Są również zwolennicy gotowania w lekko osolonej lub osłodzonej wodzie, aczkolwiek pieczenie pozostawia znacznie lepszy smak i konsystencję.
Aby urozmaicić nieco danie testujemy sposób zaprezentowany na BBC Food – szparagi pieczone w aromatycznym sosie chlebowym.
Składniki:
– pęczek szparagów
– kilka plastrów szynki parmeńskiej
– dwie kromki pieczywa tostowego (albo czerstwego pszennego chleba)
– dwa ząbki czosnku
– 150 ml śmietanki 30%
– pęczek pietruszki
Dodatki:
– młode ziemniaki
– sałata
– jajka
– trzy kolory papryki
– oliwa, sok z limonki, przyprawy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy.
W blenderze miksujemy pieczywo, czosnek i pietruszkę. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wylewamy sos do żaroodpornego naczynia, po dwie szparagi zawijamy w szynkę i układamy na sosie.
Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 20-25 minut. Przed końcem pieczenia na szparagach możemy ułożyć kawałki masła, aby się zarumieniły.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, salsą z drobno pokrojonej papryki i oliwy oraz sałatą z vinegret.