Tarta z agrestem
2015-07-25
Agrest jest jednym z najzdrowszych owoców, ale nie wiedzieć dlaczego, nie jest tak popularny jak truskawki, wiśnie, jabłka i banany. Być może wróci do łask, bo naprawdę warto go jeść. Jest niskokaloryczny, zawiera witaminę A, B, C, P, żelazo, potas, sód, molibden, magnez, żelazo, fosfor, wapń a dzięki pektynom pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Tartę można przygotować na gotowym cieście. Pieczemy je ok 25 minut. Do pieczenia warto wyłożyć je folią aluminiową lub papierem i wysypać ziarna fasoli, aby nie wybrzuszyła się.
Gotujemy budyń, dodając 1/4 mleka mniej niż w przepisie, aby był gęsty.
Agrest myjemy, obcinamy końcówki i przecinamy każdy owoc na pół.
Na ostudzone ciasto wylewamy budyń i po ostygnięciu układamy owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Smacznego.