Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni

2015-11-04

Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni

Kontynuując sezon na dania z dyni, proponujemy bardzo ciekawe połączenie smaków – szpinak, dynia, ser kozi. Do pieczenia najlepiej wykorzystać dynię zwyczajną (Cucurbita pepo). Wiele przepisów poleca do pieczenia dynię hokkaido. która sama w sobie oferuje doskonały smak, a dzięki małym rozmiarom można ją piec w całości.
Na zdjęciach przygotowaliśmy danie z dynią hokkaido, ale kolejna próba ze zwykłą dynią dała znacznie lepszy smak.

Składniki:
ciasto na tartę – gotowe lub przygotowane własnoręcznie
dynia o wadze od 1,5 kg
liście szpinaku
ser kozi – wędzony lub twarogowy, ok 15 dkg
4 jajka
300 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, zielona cebulka do dekoracji
kilka krążków czerwonej cebuli
dwa ząbki czosnu, ćwiartka cebuli, gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Dynię obieramy, kroimy w kawałki, skrapiamy oliwą, posypujemy sola, pieprzem, kładziemy na blasze do pieczenia dodając gałązkę rozmarynu i pieczemy ok 20 minut.
Ciasto układamy w tartownicy i podpiekamy ok 20 minut.
W międzyczasie myjemy szpinak, podduszamy na patelni z ząbkiem czosnku i drobno pokrojoną cebulą.
Wyjmujemy składniki, układamy na tarcie, całość zalewamy mieszanką rozmieszanych jajek, sera koziego i śmietanki. Na wierzchu układamy krążki czerwonej cebuli.
Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką. Dobrze smakuje z ostrymi sosami, na przykład tajski sos z mango i limonki.
Smacznego

Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni
Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni
Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni
Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni
Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni
Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni
Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni
Tarta ze szpinaku i pieczonej dyni

Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

0

Dodaj komentarz