Pieczony łosoś z sosem musztardowym
2015-05-17Przebywając w mieście posiadającym dostęp do morza i dużej ilości świeżych ryb warto w jadłospisie uwzględnić najprostsze potrawy – zwykle rybę wystarczy lekko doprawić i upiec w piekarniku.
Filety z łososia ze skórą należy umyć, oprószyć lekko pieprzem i mieszanką przypraw (oregano, pietruszka, czosnek, zioła prowansalskie), a następnie podsmażyć na rozgrzanym maśle – wystarczy 2 minuty, aby łosoś nabrał dodatkowego, ciekawego smaku.
Patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (oczywiście patelnia musi się do tego nadawać). Podsmażonego łososia nie da się łatwo przełożyć do innego naczynia, ponieważ oddziela się skóra i może się rozpaść.
Pieczemy 12 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Najlepiej wykorzystać musztardę francuską. Większość ziaren gorczycy pozostaje w niej w całości, a do produkcji użyty jest ocet winny. Często dodatkiem jest także białe wino, a musztarda jest na ogół łagodna w smaku.
Mieszamy dwie łyżeczki musztardy, pół łyżeczki miodu, można dodać nieco oliwy i kilka kropli soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia podajemy z sałatką z rukoli, endywii oraz pomidorków koktajlowych.