Kuskus ze szpinakiem, papryką i granatem
2015-03-17
Zainspirowani przepisem zamieszczonym na profilu @biegacznadiecie przygotowaliśmy własną wersje sałatki. Można ją podawać na zimno, ale smakuje również doskonale na ciepło, po podgrzaniu.
Potrzebujemy ok. szklanki kuskus (czyli potrawy łączącej cechy kaszy i makaronu), jeden granat, torebka szpinaku (ok. 2 szklanek), 5 listków bazylii, jedna papryka, cebula, czosnek, sól, pieprz.
Gotujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5 minut.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony czosnek, cebulę, a następnie dodajemy paprykę. Po minucie dodajemy szpinak i doprawiamy.
Po 5 minutach mieszamy składniki z przygotowanym kuskusem, dodajemy pestki granatu i pokrojone liście bazylii.
Podajemy jako danie główne, z dodatkiem grzanki albo jako dodatek do pieczonego łososia.