Sałatka z pieczarek i surimi
2015-06-30Gorąca pogoda skłania raczej do spacerów niż gotowania. Warto więc przygotować jedynie lekką sałatkę warzywną i cieszyć się aurą na świeżym powietrzu.
Składniki:
– pieczarki
– paluszki surimi
– pół ogórka
– puszka groszku
– pęczek koperku
– łyżka majonezu
– łyżka jogurtu
– sól i pieprz.
Pieczarki możemy przygotować surowe lub lekko podgotowane. Po umyciu wrzucamy je na 3-5 minut do wrzątku, a następnie czekamy aż ostygną i kroimy w plasterki.
Dodajemy pokrojone w plasterki mrożone paluszki surimi, groszek, pokrojonego w kostkę ogórka. Następnie dodajemy majonez i jogurt. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieprzu powinno być dużo.
Na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek.
Najlepiej smakuje schłodzona.
PS. Truskawki i czereśnie były nagrodą za przygotowanie sałatki.