La Tierra
2015-09-22
Ziemia. Inspiracja pochodzi z prezentowanego w hiszpańskiej wersji programu Masterchef. Uczestnicy finału gotowali potrawy wg przepisu z jednej z najdroższych restauracji na świecie – Sublimotion.
Przepis nieco zmodyfikowaliśmy i został przygotowany dla dwóch osób. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykonać znacznie większą porcję i podać na środku stołu jako przystawkę dla 6-8 osób.
La Tierra from SzybkaKolacja.pl on Vimeo.
Bazą jest krem z kalafiora, który dekorujemy odpowiednią mieszanką ciemnego pieczywa i czarnych oliwek. Krem można przyrządzić miksując kalafiora z którego wcześniej ugotujemy dobrą zupę.
Warzywa w naszym „ogródku” możemy dowolnie dopasować – ważne, aby dobrać ich rozmiar do wielkości naczynia w którym przygotujemy potrawę. Większość można kupić zakonserwowane w słoiczkach.
Warstwa kremu z kalafiora powinna mieć grubość ok 2-3 cm.
Wykorzystaliśmy: mini marchewki, białe szparagi, zielone oliwki sycylijskie, mini kukurydze, pomidorki koktajlowe, kapary, dwa marynowane grzybki.
Do dekoracji wykorzystaliśmy również gałązki rozmarynu, raszponkę i kiełki brokuła.
Danie jemy małymi widelczykami albo pałeczkami. Podajemy z dodatkiem świeżej bagietki.
Na naszej stronie zamieszczamy film z konsumpcji. Smakuje wybornie.