Pełnoziarniste penne z łososiem i kaparami
2015-06-12
Improwizowane danie przygotowane „na szybko” z produktów dostępnych w lodówce. Podstawą jest łosoś, makaron, kapary i śmietanka, ale w trakcie przygotowywania potrawa została wzbogacona o dodatkowe składniki.
Potrzebujemy:
– makaron penne, najlepiej pełnoziarnisty,
– łosoś wędzony,
– kilka kaparów z zalewy,
– kilka suszonych pomidorów,
– garść mrożonego szpinaku,
– połówka świeżego pomidora,
– pół cebuli,
– ok 10 dkg sera pleśniowego,
– łyżka masła,
– pół kubka śmietanki słodkiej,
– pieprz.
Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, dodajemy pomidory, łososia, kapary, po kilku minutach mrożony szpinak w drobnych listkach. Następnie zalewamy wszystko śmietanką i dusimy na małej mocy ok 10 minut, aby zgęstniało. Dodajemy ugotowany makaron.
Podajemy z rucolą i doprawiamy pieprzem.